Znaczenie miodu w odżywianiu


Włączenie miodu do codziennego menu ma swoje uzasadnienie, gdyż jest bardzo cennym produktem w odżywianiu dzieci, sportowców, osób starszych, ludzi ciężko pracujących. Miód jako wyrób bogaty w składniki budulcowe, energetyczne i regulujące stosowany jest z powodzeniem w odżywianiu młodzieży szkolnej, studentów, rekonwalescentów, osób niedożywionych i osób starszych. Miód najszybciej ze wszystkich produktów naturalnych wyrównuje braki energetyczne w organizmie. Dzięki temu szybko niweluje stan obniżonej zdolności do pracy na skutek spadku poziomu glukozy we krwi i utrzymuje odpowiedni poziom energii przez długi czas.

W piśmiennictwie znajdujemy informacje na temat stosowania miodu w żywieniu wcześniaków oraz dzieci z niedowagą, zaburzeniami odżywczymi i małym apetytem. U dzieci z nieprawidłowościami odżywiania i biegunką dobry efekt uzyskiwano, stosując mleko z odwarem ryżowym i miodem. Miód działał też pozytywnie na dzieci z małym poziomem hemoglobiny i krwinek czerwonych. Stosowanie miodu zwiększało apetyt, przybieranie na wadze i poprawiało obraz krwi. Miód zapobiegał również zaparciom, wzdęciom, przyspieszał wyrzynanie się zębów, przeciwdziałał wymiotom, jak również wywierał nieznaczne działanie uspokajające i nasenne.

Odżywcze i energetyczne wartości miodu cenią sobie uprawiający sport. Miód poprawia potencjał fizyczny i kondycję zawodników, tak i na treningu jak i na zawodach. Przyjmowanie go po wysiłku daje w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia i szybki powrót wydatkowanej energii. W badaniach stwierdzono, że miód spożywany pomiędzy zawodami lub w przerwach meczów poprawiał efektywność i lepszą tolerancję dalszego wysiłku.

Przyjmowanie miodu jest bardzo istotne w przypadku osób w starszym wieku. Badania naukowców rosyjskich wykazały, że podczas starzenia się organizmu dochodzi do zmniejszenia aktywności tkanki łącznej i zdolności odtruwającej wątroby, upośledzenia czynności układu moczowego, a także zmniejszenia zdolności adaptacyjnych i odporności na infekcje. Dzieje się to przede wszystkim na skutek zmniejszenia w organizmie zawartości potrzebnych witamin, aminokwasów i biopierwiastków. Miód dzięki składnikom w nim zawartych pozwala na uzupełnienie niezbędnych dla życia składników, a co za tym idzie, usuwa lub łagodzi wiele przedstawionych nieprawidłowości.

Źródło: Leczenie miodem - Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia