Jak leczyć cukrzycę


Chorujemy coraz częściej. Chorujemy na różne dolegliwości, mimo to, że medycyna zrobiła i robi nadal duże kroki do przodu. Jednak zmorą obecnych czasów są choroby cywilizacyjne. Mowa o chorobach układu sercowo - naczyniowego, nowotworowych, cukrzycy i otyłości. Schorzenia te mają ze sobą dużo wspólnego. Tworzy się bowiem błędne koło, które napędzają powyższe schorzenia. Następstwa ich są niebezpieczne dla zdrowia i życia, i bardzo trudno je wykorzenić. My zajmiemy się cukrzycą.

Schorzenie to nie tworzy się jak myśli większość z nas od nadmiernego jedzenia cukru pod różnymi postaciami i rezygnacja z jedzenia cukru i słodkich produktów poskutkuje ustąpieniem choroby. Nic bardziej mylnego, bo gdyby tak faktycznie było, nikt na świecie nie cierpiałby na cukrzycę i jej powikłania. Połowa chorych nie wie o swojej chorobie gdyż schorzenie to, podobnie jak miażdżyca, często przebiega bezboleśnie.

Istnieją dwa rodzaje tej choroby. Pierwsza to cukrzyca typu 1, nazywana insulinozależna. Drugim rodzajem cukrzycy jest cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna. Na cukrzycę typu 1 cierpią szczególnie dzieci i osoby młode. Ten rodzaj choroby to 10 % zachorowań. Na cukrzycę typu 2 chorują ludzie zwykle po 40 roku życia i jest to 90% zachorowań. Niekiedy cukrzyca jest przekazywana genetycznie.

Leczenie chorego na cukrzycę jest wielokierunkowe. W czasie kuracji bardzo istotne jest właściwe odżywianie i ruch fizyczny. Doskonałe wyniki daje ziołolecznictwo. Zioła obniżają poziom cukru we krwi, wydalają szkodliwe produkty metaboliczne i zapobiegają komplikacjom. Najczęstsze powikłania mają związek z oczami, nerkami, krążeniem, sercem, układem nerwowym, kończynami dolnymi.

Jadłospis osoby chorej na cukrzycę musi być skąpe w cukier i produkty wyprodukowane na jego bazie, tłuszcze nasycone. W jadłospisie diabetyka natomiast powinny się znaleźć błonnik, witaminy i minerały. Zapobiegają zaparciom i wielu chorobom. Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać mniejsze porcje lecz częściej. Zalecane jest pieczywo pełnoziarniste, razowe, owoce i warzywa. Alkohol i tłuszcze należy zmniejszyć.

Dobrze jest do posiłków dodawać 1 lub 2 duże łyżki otrąb owsianych. Badania naukowe potwierdziły, że stosowanie glukozy razem z błonnikiem owsianym nie skutkuje drastycznym wzrostem poziomu cukru we krwi. Sporo przydatnych informacji o cukrzycy, diety cukrzycowej znajdziesz w artykule Sekrety cukrzycy w serwisie Medycyny naturalnej.

Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Paweł Glugla