Mniszek lekarski


Powszechnie mniszek lekarski nazywany jest mleczem lub dmuchawcem. Jest niesłychanie pospolitą byliną należącą do rodziny złożonych. W naturze osiąga od 5 do 50 cm wysokości. Liście mniszka są odziomkowe, z kształtu podługowato lancetowate i brzegiem wcinane. Układają się w rozetkę. Z jej środka wychodzą puste wewnątrz łodygi kwiatostanowe, u których szczytu pojawiają się pojedyncze koszyczki kwiatowe, złożone z ogromnej liczby kwiatów języczkowych.

W liściach, pędach, korzeniach i kwiatach występuje biały mleczny sok o gorzkim smaku. W zachodniej Europie roślina rośnie nie tylko na stanowiskach naturalnych, lecz bywa także uprawiana na sałatę, przede wszystkim cenioną przez Francuzów. Prócz liści wykorzystuje się w kuchni również młode, jeszcze nie rozwinięte pąki kwiatowe, które po marynowaniu zastępują kapary. Korzenie mniszka wreszcie, ususzone i upalone, mogą stanowić marną namiastkę kawy.

W leczeniu używa się: korzenie, ziele, liście i kwiatostany mniszka, czyli praktycznie całą roślinę. Najwięcej aktywnych składników znaleźć można w korzeniach. Mniszek lekarski można z powodzeniem używać w różnych dolegliwościach. Bardzo skuteczne działanie ma samodzielnie przygotowane wino z mniszka. Jest używane jako doskonały środek na odtrucie organizmu z toksyn. Działa ogólnie wzmacniająco, gdyż badania naukowe potwierdzają, że mniszek ma pewien związek, który pobudza obronę organizmu człowieka przed wirusami. Winko z mniszka jest też bardzo cenne dla osób cierpiących z powodu otyłości, z zaburzeniami na tle przemiany materii.

Kuracja sokiem z mniszka znakomicie leczy niestrawności, przykre odbijania, pomaga w przyswajaniu składników pokarmowych i w zaburzeniach wątroby oraz woreczka żółciowego. Sok działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Można go stosować w uczuciu przejedzenia i w bolesnym skurczu jelit. Skutecznie leczy anemię, oczyszcza organizm z toksyn i usuwa wiosenne wyczerpanie. Poprawia również przemianę materii i jest skuteczny w leczeniu trądziku. Dla lepszego smaku można stosować sok z mniszka z sokiem cytrynowym lub marchwiowym.